Published by Marc Ernst, on 31/08/2007
Wilt u (ook) voorkomen dat potentiële kandidaten naar uw grootste concurrent gaan? Dan kan het volgende voorbeeld u misschien inspireren. Mogelijks beïnvloedt het ook de reputatie van Microsoft. In negatieve (‘zo iets doet men toch niet, dat is er over, niet ethisch’) of positieve (‘pienter gezien van Microsoft, superieure guerrilla-actie in de war for talent) zin.
De feiten: Microsoft heeft (ogenschijnlijk) uittreksels uit het sollicitatieverslag van een anonieme werknemer, een voormalige Google-medewerker, in de vorm van een eenmalige blog, laten uitlekken op internet. Op het eerste gezicht is de occasionele blog afkomstig van een Micosoft-recruiter. Maar, zoals wel meer het geval op het internet: de dingen zijn niet noodzakelijk wat ze lijken. Een vaststelling die ook blogger en Micosoft-watcher, Mary Jo Folley, maakt in haar blog ‘All about Microsoft‘.
Misschien is de blogposter de betreffende werknemer zelf. Maar het zou ook een andere Microsoft-medewerkers kunnen zijn. Zeker is dat het initiatief Micosoft niet ongenegen komt, want anders had het bedrijf al lang ingegrepen. Microsoft was in het verleden niet te beroerd om (onzacht) te reageren ten opzichte van medewerkers die dingen deden/schreven in hun blog die de softwareproducent liever niet op het internet gepubliceerd zag. Zie in dat verband : Webloggen kan je job kosten.
In de ‘blog’, waarin geciteerd wordt uit een interne mail van Microsoft, laat de sollicitant zich kritisch uit over de bedrijfscultuur bij zijn vorige werkgever (Google dus).
De ex Microsoft sollicitant en huidig Microsoft-werknemers, wiens naam onbekend is, vergelijkt de verschillen tussen Microsoft en Google inzake bedrijfscultuur, loopbaanmogelijkheden en compensations & benefits. Volgens hem liggen de verdiensten bij Google lager en is de ziekenverzekering bij Google beduidend minder uitgebreid. Ook wordt er geen aandacht besteed aan loopbaanontwikkeling. De sollicitant vindt trouwens ook dat Microsoft daar nog onvoldoende aan doet en, schreef dat blijkbaar ook in zijn sollicitatieformulier.
Tot slot nog dit: de bron die me inspireerde voor dit verhaal/deze blog is de Nederlandse website managersonline.nl. Maar eigenlijk had die de info van de HR-vaksite HRpraktijk.net (quasi letterlijk overgenomen). Maar ik vond hun beider verhaal zo frustrerend onvolledig en warrig dat ik zelf wat begon te Googelen naar de origine bron. Behalve een hoop complementaire en verhelderende informatie, reveleerde die me, weliswaar ongewild, dat de ‘journalisten’ (eerder scribenten of broodschrijvers) van de twee vernoemde Nederlandse websites snel tevreden en ongelooflijk lui zijn. Ik vrees dat dit trouwens het geval is voor het gros van wie publiceert op het internet en niet de drive en ethiek heeft en professionele standaard hanteert van de betere journalist of dito informatieverstrekker. Meer is niet noodzakelijk beter, dat wisten we al. Op het internet is dat, spijtig genoeg, nog minder het geval dan elders. Er wordt op het web nogal wat geleuterd, gelald, cafépraat gedebiteerd en aan copy & paste ‘journalistiek’ gedaan. Maar gelukkig verschijnen er ook ‘pareltjes’ van artikels, is er koren tussen het kaf. Al is de verhouding tussen beide totaal zoek.
Lees ook: Google v. Microsoft: What’s the Better Workplace
Your email address will not be published. Required fields are marked*