Published by Inge Geerdens, on 08/09/2009
Ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik krijg nog amper feedback van de bedrijven waar ik offertes heb uitstaan. Dat terwijl ik eerst wel vier of vijf keer langs mocht gaan om onze diensten toe te lichten. In ruil verwacht ik niet meer dan een eerlijk antwoord. Maar dat zit er blijkbaar niet in. Vaak blijft het aan de overkant oorverdovend stil. Wat een tijdverspilling.
Toegegeven, de crisis doorkruist de plannen van heel wat bedrijven. Maar laat het alstublieft geen reden zijn om onbeleefd te worden. Enige zakelijke hoffelijkheid lijkt me niet meer dan gepast. Time is money, meer dan ooit. Overigens mag het antwoord heus wel negatief zijn. Maar dan weet ik graag waarom. Zo kan ik ons aanbod bijschaven, zodat het alleen maar beter aan de behoeften van de markt gaat beantwoorden.
Ik vind het bijzonder frustrerend dat een boel prospecten er plots het zwijgen toe doen. Ze nemen de telefoon niet meer op, reageren niet op e-mails, enzovoort. En als je dan iemand te pakken krijgt, blijven ze vaag. Te goeder trouw stel je dan voor om nogmaals langs te komen, maar ook dat hoeft niet. Ze hebben gewoon even tijd nodig om het intern te overleggen. ‘Even’ duurt dan plots een eeuwigheid. Ik word er pisnijdig van. Beseffen die mensen niet dat de wereld klein is en dat ze ooit misschien zelf aan mijn bureau zullen zitten om hun diensten aan te bieden? Bonne chance.
Mijn enige troost is dat ik niet alleen sta. Ik hoor dat heel wat collega-ondernemers in hetzelfde schuitje zitten. De gevolgen laten zich raden: we kunnen nog nauwelijks plannen en beslissingen nemen, want de pijplijn is compleet onbetrouwbaar geworden. Moet ik besparen? Of moet ik net aanwerven? Ik heb er geen flauw benul van. Soms lijkt het zelfs beter de deuren even dicht te doen en als alles overgewaaid is opnieuw te starten. Vijf minuten zakelijke moed, beste prospect, meer vraag ik u niet om dat te vermijden.
Ik pleit onomwonden voor meer fatsoen, eerlijkheid en transparantie in het bedrijfsleven. Al die onduidelijkheid is bijzonder nefast voor ondernemend België. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Misschien moeten onze bedrijven de dip in de workload van hun medewerkers invullen met een cursus ‘Hoe ga ik om met leveranciers ‘? Met wat extra zakelijke courtoisie doen we ongetwijfeld ook na de crisis nog ons voordeel.
Your email address will not be published. Required fields are marked*