Published by Steven Warmoes, on 02/01/2014
Om als bedrijf niet alleen te overleven, maar om te bloeien en te groeien moet je iets hebben dat een ander niet heeft. En blijven hebben. Continu verbeteren en innoveren is dus essentieel. Jezelf opsluiten omdat je denkt dat anderen met je ideeën zouden gaan lopen sluit je zelf precies af van goede ideeën. Samen leren met andere organisaties die elk op hun manier uniek proberen te zijn in je ecosysteem is een veel duurzamere strategie. Communities van bedrijven en (wetenschappelijke) kenniscentra zijn een duurzaam weefstel voor continue innovatie.
Een schoolvoorbeeld is SIETINET, een community van een 20-tal sierteeltbedrijven en ILVO als kenniscentrum (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) . Je vindt een goede, herbruikbare beschrijving van die innovatie-community in dit artikel.
Enkele kritische succesfactoren:
Uw dienaar had het genoegen de doorstart van deze community te begeleiden in opdracht van het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Het idee van het IWT om duurzame innovatie te stimuleren via communitywerking is ontstaan in een studie die het IWT met mij gemaakt heeft om het innovatievermogen van het Vlaams Innovatienetwerk (VIN) te verhogen. Het VIN is een netwerk van meer dan 220 kenniscentra actief op het vlak van innovatieondersteuning en gecoördineerd door het IWT.Het VIN biedt een brede waaier van expertises aan ter ondersteuning van uw inspanningen rond innovatie. Door het stimuleren van communities met VIN leden en bedrijven ontstaat een duurzaam voedingsweefsel voor innovatie, naast de adhoc expertisevragen en de (tijdelijke) innovatieprojecten die het IWT steunt.
Communities kunnen doorgroeien tot clusters van bedrijven die niet alleen samen leren, maar waar de open innovatie gaat tot complementaire zakelijke samenwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is DSP Valley met meer dan 80 bedrijvan als lid.
Your email address will not be published. Required fields are marked*