Published by Guests, on 27/10/2020
Door Peter Daels (managing director INNDUCE.me)
It’s a VUCA-world! *
Verandering is een constante en alles gaat ook steeds sneller. Covid-19 heeft een nooit geziene impact op onze samenleving en blijkt dan ook nog eens een accelerator te zijn van de manier waarop we kopen (e-commerce), werken (telewerk) & innoveren. Zaken die voorheen onbespreekbaar en onmogelijk bleken, worden nu versneld ingevoerd. Zo verwacht Voka 72% van de ondernemers nieuwe producten door Covid-19, 40% van de ondernemers ziet de noodzaak om het businessmodel te herbekijken. Innovatie is dus cruciaal voor bedrijven maar het is ook complex en langzaam en vooral wie betrek je daar het beste bij? Voor HR vormt het selecteren van de beste profielen voor innovatie reeds een eerste, belangrijke uitdaging.
In wetenschappelijke publicaties over innovatiemanagement zien we momenteel 2 duidelijke trends. Eerst en vooral zijn er de ambidextere organisaties. Kiest een bedrijf voor een strategie van “operational excellence” of kiest het eerder om het verschil te maken via “innovation excellence”? Ambidextere organisaties slagen er in om tegelijkertijd beiden te zijn. Dit is een strategische keuze die het bedrijf maakt waarbij een bepaalde organisatie en structuren (zoals bv. specifieke innovatieteams) moeten opgezet worden om dit mogelijk te maken.
Eénmaal de strategische keuze is gemaakt en men beslist heeft om een ambidextere organisatie uit te bouwen, volgt natuurlijk de vraag hoe je dit het beste aanpakt. Dit brengt ons naadloos bij een tweede belangrijke huidige trend in innovatiemanagement, namelijk innovaties waarbij vooral de mens centraal staat. Het zijn de mensen die creatief zijn en nieuwe ideeën genereren en niet machines, robots, big data AI en andere logaritmes. “Geen enkel bedrijf heeft ooit een innovatie bedacht. Het zijn mensen die innoveren, niet de bedrijven” zei Seth Godin ooit. Medewerkers en teams staan meer dan ooit centraal bij innovatie.
Uiteraard vind men ook innovaties in de dagdagelijkse operaties (operational excellence). Maar laat dit net het niveau zijn waarop bedrijven en ook HR tot op vandaag heel hard hebben gefocust. Dit is duidelijk te merken aan het gigantische aanbod van HR Tech tools die op de markt zijn. In de Benelux alleen al zouden er, volgens een recente inventarisatie, momenteel meer dan 550 HR-gerelateerde apps zijn. Dit is een gigantisch aantal, zelfs al dient dit cijfer enigszins gerelativeerd te worden (sommige aanbiedende start-ups zijn niet langer actief, tijdelijk of definitief). Deze tools ondersteunen vaak de dagelijkse, repetitieve aspecten en functies van HR die repetitief en dus ideaal zijn om te automatiseren.
Maar een “fool with a tool remains a fool”. HR moet naast de dagdagelijkse ondersteuning vooral nadenken over haar bijdrage op strategisch en tactisch vlak. Wat is de visie van het bedrijf naar de toekomst toe? Wat willen we? Willen we een cultuur binnen het bedrijf waarbij innovatie als positief wordt gezien voor het succesvol voortbestaan van ons bedrijf? Hoe maken we innovatie sneller en efficiënter binnen ons bedrijf? Wie zijn onze innovatietalenten? Wie betrekken we het best wel of het best niet in innovatietrajecten en waarom? Al te vaak betrekt men medewerkers bij innovatie op basis van subjectieve redenen zoals wie kent daar iets van, wie heeft nog tijd over of wie is toe aan iets nieuws? Wie raken we best niet kwijt als een reorganisatie dreigt?
Het is om op al deze vragen te antwoorden dat INNDUCE.me als test werd ontwikkeld samen met de Universiteit Gent (prof. dr. Frederik Anseel). Op basis van de resultaten kunnen bedrijven hun innovatietalenten identificeren en specifieke teams opzetten waarin complementaire innovatieprofielen samenwerken. Zo helpt HR bij het opzetten van structuren waarbinnen innovatieprojecten sneller en efficiënter in de markt worden gezet zonder te raken aan de efficiëntie van de operaties. “People make the difference”, ook bij innovatie.
* VUCA = Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity
Bovenstaande artikel is de uitgeschreven versie van de inleiding van sessie 1 van de (online) Think Tank van HRMinfo.
Onderwerp van die sessie: HRM & innovatie.
De volgende onderwerpen zullen aan bod komen tijdens volgende sessies.
– talent management (incl. werving & selectie)
– development & learning/training
– compensation & benefits
– organisational structure/development/culture (incl. remote working & zelfsturing)
De denktank komt maandelijks bij elkaar (online), tussen eind september 2020 en eind januari 2021. Vijf keer in totaal dus.
Deelnemers denktank: Glenn Walschap (Brussels Airport), Pierre-Jean Degueldre (Auto 5), Valerie Vinck (CU Saint-Luc), Isabelle Hennequin (UC Louvain), Dominique Thiriart (SPGE), Anne Vermeulen (Johnson Controls), Caroline Vanwanseele (Agfa), Séverine Delehouzee (Cofidis), Karin Van Roy (Arvesta), Renee Agneessens (Leaseplan)
De werkzaamheden van de denktank gebeuren onder de noemer ‘Next Generation HR: Rethink, Reset & Retool HR’.
Vermelde HR professionals (allen HR directors/managers) zullen samen met de sponsors van de denktank reflecteren en debatteren over HR na Covid. Over de wenselijke en zelfs noodzakelijke andere visie op en aanpak van HR in de toekomst, met inbegrip van de daartoe noodzakelijke tools.
Elke sessie wordt, vendor free, ingeleid door een HR-dienstverlener die tevens sponsor van de denktank is. Niet met een pro domo of verkoopspraatje, maar met een overzicht van de ontwikkelingen en uitdagingen met betrekking tot het thema van de sessie.
De volgende HR-dienstverleners zijn sponsor en verzorgen dus een inleiding (van max. 30 minuten): Innduce.me, Radix ai, GoodHabitz en Partena Professional.* Zij kunnen met één medewerker ook deelnemen aan alle sessies.
* Bent u / is uw werkgever HR-dienstverlener en denkt u iets te vertellen te hebben inzake ‘organisational structure/development/culture (incl. remote working & zelfsturing)’ dan kunt u zich nog altijd, via thinktank@HRMinfo.net, melden als inleider van die sessie (de laatste, op 27/1/2021) en als sponsor van de denktank.
v
Zie ook intro’s van andere sessies:
> Artificiële intelligentie, krachtvoer voor talentmanagement
Your email address will not be published. Required fields are marked*