Published by HRMblogs, on 29/09/2021
Een HR-consultant/dienstverlener stelde recent in de kranten De Tijd en L’Echo het volgende:
‘HR-verantwoordelijken krijgen steeds vaker een zitje in het bestuur’. Bedoeld werd: in de directiecomités. Daarbij werd niet gepreciseerd of dat vooral of enkel geldt voor de bedrijfswereld of ook voor de directiecomités van overheidsinstellingen en andere non for profit-organisaties zoals onder meer ziekenhuizen.
Wat is er van aan ? HRMinfo zocht het uit.
De enige bron om de juistheid van de bewering te verifiëren is het zogenaamde Cranet-onderzoek. Dat is een internationaal onderzoek in 40 landen onder leiding van het Cranfield Network on International Human Resource Management (Cranet), tot 2020 geleid door de Engelse Cranfield School of Management en vandaag aangestuurd door het College of the Liberal Arts van de Pennsylvania State Universiteit in de VS.
Het Centre for Excellence in Strategic Talent Management van de Vlerick Business School is de Belgische partner van die enquête die al sinds 1989 bestaat maar pas in 1995 voor het eerst in ons land werd uitgevoerd.
De meest recente editie van de Cranet-studie dateert uit 2017. Die bevat echter geen info over de aanwezigheid van HR-managers in de directiecomités van Belgische bedrijven. Dat is wel het geval voor het onderzoek uit 2015. Maar in tegenstelling tot (sommige) gegevens uit het 2017-onderzoek, is de info over de aanwezigheid van HR-managers in de directiecomités van Belgische bedrijven niet publiek.
Onderzoekster Astrid Vandenbroucke en professor Dirk Buyens stelden ze echter ter beschikking van HRMinfo – waarvoor dank.
Onderstaande grafieken geven de situatie voor België weer. Ze geven ook een inzicht wat betreft de evolutie in de tijd en de Belgische bevindingen worden tevens vergeleken met die van andere landen.
Wetenschappelijk medewerkster Astrid Vandenbroucke bezorgde ons tevens volgende extra toelichting:
“De organisaties in onze database zijn Belgische organisaties uit de private sector (bedrijven dus) met +200 werknemers. We hebben een extra analyse in onze dataset uitgevoerd op onze variabelen: ‘total number of employees’ en ‘does the person responsible for HR have a place on the board or equivalent top executive team?’. We vinden echter geen significante relatie tussen de twee. Idem voor onze dataset in Nederland. Dit wil zeggen dat het totaal aantal medewerkers geen voorspeller is of HR een zitje in de RVB heeft. Wel zien we een licht effect op het type organisatie (lees: HR van corporates heeft vaker een zitje aan de tafel).”
Conclusie HRMinfo
Over de jaren heen (tussen 1995 – 2012) steeg de aanwezigheid van HR-managers in de directiecomités van Belgische bedrijven met meer dan 200 medewerkers van 52 % naar 80 %, maar tussen 2008 en 2015 nam dat aandeel echter af van 86 % naar 80 %.
Bovendien telt ruim 90 % van de Belgische bedrijven minder dan 50 werknemers en niet eens 1 % van onze bedrijven stelt meer dan 200 medewerkers tewerk (waarbij de groep van grote bedrijven echter goed is voor ruim 30 % van de tewerkstelling in ons land en zorgt voor een dikke 40 % van de toegevoegde waarde). De stelling dat het aantal HR-managers in de directiecomités toeneemt is kort door de bocht, ongenuanceerd geformuleerd en feitelijk onjuist.
OPROEP
Heeft ook u iets gelezen of gehoord op HR-vlak waaraan u twijfelt en dat u HRMinfo wilt voorleggen voor een factcheck: mail (met opgave van uw coördinaten: naam, bedrijf/organisatie, functie, mobiel nummer) naar factcheck@HRMinfo.net. Vermeld wie de voorgelegde bewering maakte en waar dat gebeurde. Uw gegevens worden niet bekend gemaakt. De factchecks gebeuren ook zonder vermelding van de naam van de auteur van de gefactcheckte stelling (wij spelen de bal, niet de man/vrouw).
Your email address will not be published. Required fields are marked*