Published by HRMblogs, on 04/01/2022
Marc Ernst, oprichter & directeur van HRMinfo/BizInfo, vraagt tijdens zijn podcast-gesprekken steevast welk boek, of welke boeken, over business, management of HR zijn gast als tip heeft voor de HR community en bij uitbreiding leidinggevenden. Hier onder hun antwoorden. De integrale gesprekken (HR Talks) zijn te beluisteren op www.HRMinfo.eu/nl/podcast.
In de zomer van 2022 deden we een oproep aan de gebruikers van HRMinfo.eu om leestips. Ook die oogst vindt u hier onder.
Leestips van onze podcastgasten
> Jan Van Acoleyen (Chief HR Officer @ Proximus Group). NL-gesprek.
Being There – Jerzy Kosinski (Transworld Publishers Ltd, 1983, 112 pagina’s)
“Deze aanrader valt buiten het traditionele circuit, maar klinkt voor mensen in mijn leeftijdscategorie waarschijnlijk vertrouwd. Het is voor mij de ultieme parabel over leiderschap, media, perceptie en wat dat voor een mens kan betekenen. Ik herken er veel elementen in die terugkomen in een HR-rol of in een loopbaan.”
De meeste mensen deugen – Rutger Bregman (De Correspondent, 2019, 528 pagina’s)
“Dit recentere boek vind ik een goed uitgangspunt voor elke HR-professional. In plaats van policies te maken voor de drie of vier procent uitzonderingen kunnen we mijns inziens beter policies maken voor die 95 à 98 procent van de mensen die er voluit voor willen gaan.”
Ons feilbare denken – Daniel Kahneman (Business Contact, 2011, 528 pagina’s)
“Ik wil iedereen aanraden om dit lijvige werk over ons feilbare denken met mondjesmaat te lezen. We moeten allereerst kunnen stilstaan bij het aantal denkfouten die we zelf maken. Maar ook in de vergaderzaal komen ze veel voor. Dat helpt volgens mij om af en toe met enige vorm van relativiteit aan managementmeetings deel te nemen.”
> Nathalie Ulrich (HR & Communication Director Benelux @ HeidelbergCement). FR-gesprek.
The mind of the leader – Rasmus Hougaard & Jacqueline Carter (Harvard Business Review Press, 2018, 256 pagina’s)
“In de huidige context raad ik dit boek ten zeerste aan. Het stelt ons in staat om de concepten ‘volledige aanwezigheid, vertrouwen en medeleven’ toe te passen in onze professionele omgeving. Ieder van ons is een sociaal wezen dat verbinding nodig heeft, niet alleen een digitale, maar ook een menselijke en zorgzame. Medewerkers hebben dus meer dan ooit behoefte aan leiders die attent en aanwezig zijn en zingeving bieden. Het boek biedt leiders praktische oplossingen om hun vaardigheden te ontwikkelen en aan te passen aan de nieuwe werkrealiteit, inclusief de zorg voor zichzelf, hun naasten en hun werknemers.”
> Nicolas Meire (CEO @ Ubiway – part of bpost Group). NL-gesprek.
The hedgehog effect –Manfred Kets de Vries (John Wiley & Sons Inc, 2011, 320 pagina’s)
“Ik denk allereerst aan de echt gekende klassieke topboeken onder de HR- en managementliteratuur die mij veel hebben bijgebracht de afgelopen jaren. Los daarvan kon mij van deze auteur vooral dit ene boek bekoren. The Hedgehog Effect (Het egeleffect) laat zien hoe je op een efficiënte intrinsieke manier high performance teams kunt induceren – niet creëren dus – maar induceren in een bedrijf.”
> Jacques Crahay (CEO @ COSUCRA & Chairman @ UW). FR-gesprek.
Reinventing Organizations – Frederic Laloux (Laoux, 2014, 384 pagina’s)
“De laatste vijf à zes jaar heb ik vooral veel boeken gelezen over samenwerkingsverbanden en in dat rijtje kan dit boek natuurlijk niet ontbreken. Het is onder de Engelse titel ook in het Frans en Nederlands uitgegeven in 2015 en het blijft nu nog steeds een referentie. “
Better than before – Gretchen Rubin (John Murray Press, 2014, 336 pagina’s)
“Dit boek is een van mijn laatste ontdekkingen en ook heel interessant voor elke ondernemer, omdat het hem onderdompelt in de psychologie en menselijke sociologie, wat zijn eerste kracht zou moeten zijn.”
> Lisbeth Decneut (EVP People & Culture, Diversity & Inclusion, Health & Safety @ imec). NL-gesprek.
High Impact Teaming – Stefan Decuyper, Elisabeth Raes & Anne Boon (Business Contact, 2019, 224 pagina’s)
“Dit is een laagdrempelig, zeer verstandig en pragmatisch boekje. Het vraagt geen weken doorploegen en is toegankelijk voor iedereen die aan de slag wil gaan met teams en daar een pragmatisch kader voor zoekt.”
Thinking Fast and Slow – Daniel Kahneman (Farrer, Straus & Giroux, 2011, 528 pagina’s)
“Dit lijviger boek is een basiswerk voor iedereen die in het HR-domein actief is. We krijgen in HR immers zo vaak met alle mogelijke biases van ons denken te maken en toch verwacht men in onze rol een zekere afstandelijkheid en oordeelsvermogen. Ik kan in dergelijke situaties vaak teruggrijpen naar die ideeën en die kennis die Kahneman hierin uiteenzet. Dat blijft voor mij toch onmisbaar.”
> Deb Vansteenwegen (HR director @ KU Leuven). NL-gesprek
Paradoxes of Leadership – Steven Poelmans (Pelckmans Pro, 2020, 212 pagina’s)
“Dit taaie en stevige boek is mooi onderbouwd. Het biedt inspiratie om paradoxen tussen bijvoorbeeld reflectie en actie, taak en relatie, operationele excellentie en creativiteit te omarmen. In het overstijgen en samenbrengen van verschillen en verschillende perspectieven zit veel toekomstmuziek. De auteur geeft aan dat we beide polen nodig hebben en echt leiderschap net tot uiting komt in het overstijgen van die uitersten.
Ook het idee van quiet leadership boeit me: luisteren, bescheiden blijven, proberen managen van stress en emoties, rolmodel proberen te zijn en vooral duurzame veranderingen neerzetten.
Poelmans behandelt die paradoxen bovendien ook vanuit de neurowetenschap en probeert alles te kaderen vanuit de manier waarop ons brein werkt en met dingen omgaat. Het is een taai, maar verfrissend boek zonder al te veel HR-jargon, wat meegenomen is. “
> Marc Noppen (CEO @ UZ Brussel). NL-gesprek.
Thinking Fast and Slow – Daniel Kahneman (Farrar, Straus & Giroux, 2011, 512 pagina’s)
“Dit fantastisch en goed leesbaar boek verklaart waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Soms zie je mensen rare beslissingen nemen. Blijkbaar zijn we niet zulke rationele wezens als we zelf denken. En dan moeten we gemiddeld vijfendertigduizend beslissingen per dag nemen, gaande van hele kleine tot grote dingen. Onze (toch grote) hersenen kunnen niet alles logisch en rationeel beredeneren, dus reageren we met heuristiek, kortsluitingen, korte brugjes, waarin we ons continu laten foppen en misleiden. Dat verklaart veel.
Kahneman kreeg bovendien samen met zijn collega Tversky de nobelprijs voor economie. Hij kon aantonen dat ook het hele beurs- en beleggingsgebeuren pure psychologie is en doorspekt met biases, heuristiek en fopperij.
Als CEO ben ik bijna voortdurend bezig met psychologie en gedragspsychologie: mensen meekrijgen, belonen, waarderen, straffen, inlichten, aligneren… Een boek geschreven door een gedragspsycholoog vind ik dus fantastisch en leerrijk. Ik hou niet van de term human resources. Ik beschouw mensen niet graag als ‘middelen’, ik heb het liever over menselijk gedrag. En in dit boek gaat het net daarover.”
Tips (summer readings) van gebruikers van HRMinfo.eu
> Bart Lambrechts (people director @ Carglass)
Start with Why – Simon Sinek (Penguin Publishing Group, 2009, 256 pagina’s)
‘Een absolute must-read van Simon Sinek. Ik blijf dat nog altijd de basis vinden. We moeten ons de vraag blijven stellen: “Waarom doen we dingen?” Ik denk dat we dat nog altijd veel te veel vergeten. Als je die vraag heel duidelijk kunt stellen aan je medewerkers, dan bereik je heel veel mensen die zich ook achter je visie kunnen scharen. En zo vind je goede bondgenoten. Dus daarom: Start with Why.’
> Joris Bouve (advisor hybrid working @ Flemish authorities/government)
Thuisvoordeel – Koen Blanquart (Pelckmans, 2021, 200 pagina’s)
‘Ik vind dit boek een absolute aanrader. Het schetst wat we kunnen leren van digitale nomaden, de digital nomads. Sommige stukken zijn heel leuk geschreven. De auteur vertrekt eigenlijk vanuit zijn persoonlijke ervaring als digital nomad. Hij toont aan hoe hij erin slaagt om vanuit verschillende tijdszones op verschillende plekken toch op een goede manier te gaan werken en resultaten voor te leggen. Tal van actuele topics zijn er heel mooi in verweven: verbondenheid, de “why”-vraag, goed leiderschap, de vraag of het strategische luik van je organisatie wel klopt… En de vraag of we dat butts-in-seats management wel nodig hebben. Blanquart behandelt al deze topics en legt een aantal heel leuke en goede linken.’
> Katelijn Nijsmans (director @ HowsWork)
Thuiswerkrevolutie – Tsedal Neeley (Business Contact, 2021, 236 pagina’s)
‘Dr Neeley is professor aan de Harvard Business School. Ze bestudeert werken op afstand al een twintigtal jaar en helpt bedrijven op weg om over te schakelen op thuiswerken. In dit boek schetst ze de voor- en nadelen van afstandswerken en geeft ze een leidraad aan bedrijfsleiders om dit proces op een goede manier aan te pakken.’
Het corporate brein – Kilian Wawoe (Vakmedianet, 2021, 244 pagina’s)
‘Dr. Kilian Wawoe is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn boek is niet makkelijk leesbaar, maar zeker een aanrader. Hij verzamelt zeshonderd studies rond hybride werken van voor de coronaperiode. Want we moeten nu zeker voorzichtig zijn: er is immers heel veel onderzoek gebeurd tijdens de coronaperiode en daar trekt men nu allerlei conclusies uit. Maar tijdens corona deden mensen dingen die ze anders niet deden, ze waren bang of in paniek. De auteur behandelt in dit werk ook het onderzoek van voor de coronapandemie, wat ik een goede invalshoek vind. Even doorbijten, maar de moeite waard!’
> Peggy De Prins (Professor of (sustainable) HRM @ Antwerp Management School)
Canon van HRM. 50 theorieën over een vakgebied in ontwikkeling – red.: De Lange, W., De Prins, P., Van der Heijden, B. (Vakmedianet, 2019, 700 pagina’s)
Deze turf bundelt 50 sterke hoofdstukken rond dé grondleggers van HRM. Het geeft antwoorden op fundamentele vragen als: waar komt het HR- gedachtengoed eigenlijk vandaan? Welke concepten en theorieën liggen daaraan ten grondslag? Hoe moeten we deze begrijpen in de context van de HR-praktijk vandaag Onlangs werd het boek op social media als ‘De Bijbel’ van HRM gelabeldJ. Een must read dus tijdens lange zomeravonden. Voor wie écht wil herbronnen op vlak van HR. Het boek is het resultaat van de krachtenbundeling van academici uit Vlaanderen en Nederland. Het bevat bijdragen van o.a. Ans De Vos, Sophie De Winne, Mieke Audenaert, Adelien Decramer, Dirk Buyens, Alex Vanderstraeten, Lou Van Beirendonck, Thomas Van Waeyenberg, Marijke Verbruggen, Anneleen Forrier, Rein De Cooman, Anja Van Den Broeck, Kathleen Vangronsvelt, Jesse Segers, Elise Marescaux, , Hannes Leroy, Robin Bauwens en vele anderen. Willem De Lange, Beatrice van der Heijden en ikzelf deden de redactie. Mijn betrokkenheid bij dit boek is echter niet de reden waarom ik het onder de aandacht breng: het is gewoonweg een unieke en inhoudelijk sterke publicatie die volgens mij, onterecht, in Vlaanderen nog weinig bekend is.
Your email address will not be published. Required fields are marked*